SUMber KeJADIAn SPErma

Rabu, 27 Julai 2011

Ramadhan 1432 dalam Ogos 2011





insyaALLAH bulan ramadhan bakal menjelma!
perbanyakkan ibadah dan buat kerja yang berfaedah
sepanjang bulan ramadhan ini!
ye,gua bagitau lu supaya buat baek,
gua harap gua pun dapat berbuat demikian!

yang pasti!
gua tau ape yang bermain difikiran lu bila tiba bulan ramadhan!
lu tak nak puasa kan??aha
gurau..

tapi apa yang pasti ramai ayah ayah atau emak emak yang akan buat pada anak kecilnya adalah:
memastikan anaknya puasa penuh!

ayah : abang, tahun lepas baru sunat kan?tahun ni puasa penuh 30 hari ok!
yusof: ok ayah! memandangkan dah sunat dan bakal tumbuh bulu buluan, saya akan puasa 30 hari! yeaaah!
ayah : bagus! sekiranya yusof puasa 30 hari penuh, bukan 28, 29 atau 2 hari, abah tak kan teragak agak sunatkan abang kali kedua..
abang : ape ada hal! sunat kali kedua jadi lebih matang!
ayah : kepala otak ah! abanh sunat sekali je, dapat gak anak 8,9 orang, emak pun sentiasa senyum bila bersama!
abang : eh, macam lari tajuk je...
ayah : haa!ok2! puasa penuh 30 hari, ayah belikan basikal "seluar dalam 1 Malaysia" buat raya ok!
abang : ea..

tetapi!
awas!
jaga jaga yusof!
puasa tahun ini hanya 29 hari, jadi lu bakal kene kencing dengan ayah lu! raya tahun ni, lu tak payah pakai sepender laaaaaa...
haha!

itu kisah yusof dan sepender 1 malaysia dia..

kisah lu semua dan juga gua!?

apa yang lu semua bakal tengok pada bulan ramadhan ini!
1. FACEBOOK status atau TWITTER

"..esok kita nak pose!jom pose same same!.."
"..tak sabar nak puasa esok, sebab lusa dah tak boleh puasa..hik hik hik "
"...10days ago to syawal..! "
".. ayah kita bawak balik dunkin donut buat sahur! rasa macam orang puteh! hihihiii.."
" berbuka bersama si dia...<3.."
" penatnya berpuasa harini, sebab sahur air masak warna puteh jeee.."
" kenapa awak tak angkat kol saya ! kejut awak sahurr!! grrrrr.."
" alhamdulilah, dapat terawikh 21 rakaat!.."
" kita buat 8 rakaat je! wek!.."
" awak, esok kita pergi terawikh same same ea! sebab ada morih nasi beriani gam lepas terawikh!"
" carilah malam yang lebih baik dari seribu bulan di 10 malam terakhir..!"


2. UPLOADing picture di lama sosial

1.beriban picture korang pegi berbuka bersama si dear! si goat! si horse!
2. kompem kompem picture berbuka korang akan upload!
3. makanan berbuka hari pertama, aku sure, pasti ada!
4. picture pergi membeli belah belah baju raya!
5. gambar kuih raya!siapa nak buat tempahan! PM saya!
6. gmbar runion berbuka bersama member-member lame! pasti ada, nak nak bila dah nak habis puasa!
7. kad raya!kad puasa made in diri sendiri! dihiasi bintang, cahaya, muka lu sebagai model dan pelangi serta ucapan minta maaf dan sebagainya! kompem adaa!

3. tarawikh

macam tahun sebelum sebelum nya..
macam cerita pak belalang P ramlee..

banyak banyak = 1 hingga 7 hari ramadhan
sikit sikit = 7 hingga 14 hari bulan ramadhan
jarang jarang =15 hingga 21 hari di bulan ramadhan
kadang kadang = 22- 30 hari di bulan ramadhan
gua harap ada perubahan tahun nie! insyaALLAH

4. bazar ramadhan

makin panas makanan makanan di bazar ramadhan
makin sedap sedap makanan makanan di bazar ramadhan
makin banyak peniaga bazar ramadhan
makin ramai pergi ke bazar ramadhan
makin cepat bazar ramadhan bukak
makin cepat orang berbuka
makin cepat habis makanan..

sekian!

semoga bulan ramadhan kali ini lebih manis dari ramadhan sebelumnya..
dan semoga kita berpeluang berjumpa dengan malam lailatulqadar..
amin!
insyaALLAH

niat puasa jangan lupa!

P/s: kepada lu yang tinggal berdekatan dengan area rumah gua!
gua bakal berniaga air yang sedap!
kompem sedap kalau minum sebelum waktu berbuka!
jemput datang!
di sebelah SHELL, K MALL muar! ehe
=)

5 ulasan:

  1. bapak buah nnti pos air berbuka kt kedah ni nah...sng sikit xpyh nk pegi bazar...HAHA =)

    BalasPadam
  2. tunggu chek bkak cawangan kat sne,,he

    BalasPadam
  3. okeh smoga bapak buah maju dlm pniagaan.. =)

    BalasPadam
  4. ister enck bad! aha! ade 9 je..dah hbs!

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

pAsuNk TELingA!

Related Posts with Thumbnails